• image

Egzersiz İlaçtır Oksijen Mag’ta

Amerikan Spor Hekimliği Derneği tarafından 2007 yılında ABD’de başlatılan ‘Egzersiz İlaçtır’ hareketi, birkaç yıl içinde akademisyenlerin, tıp derneklerinin, sivil toplum kuruluşlarının ve kamu sağlığı çalışanlarının öncülüğünde yayılarak, çok uluslu bir harekete dönüştü.

2010-2013 yılları arasında 39 ülkede başlayan hareket bugün Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Afrika, Güneydoğu Asya, Çin ve Avustralya olmak üzere 7 farklı bölgede kurulan merkezlerden koordine ediliyor.

Eğitim, politika oluşturma ve izleme, klinik entegrasyon, sürdürülebilirlik, ilerleme, araştırma ve değerlendirme gibi farklı alanlara odaklanan hareket, egzersizin tedavinin bir parçası olarak ekimler tarafından reçete edilen ilaçlarla birlikte hastalara önerilmesini hedefliyor. Bu hareketle egzersizin bir “ilaç” olduğuna dair bilinç oluşturulması, toplumun ve sağlık uzmanlarının fiziksel aktiviteye yönlendirilmesi ve düzenli fiziksel aktivitenin toplumun tüm katmanlarında yaygınlaştırılması; hekimlere egzersiz reçetesi yazma konusunda programlar düzenlenmesi, sağlıklı bir hayat için egzersizin bir yaşam biçimi olarak benimsetilmesi ve teşvik edilmesi amaçlanıyor.

    Dünya, hareketsizlik salgınıyla karşı karşıya
    Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2010 yılında dünya üzerinde 5 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan fiziksel inaktivite, günümüzde ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada sırada yer alıyor. 2002 Dünya Sağlık Raporu’na göre fiziksel inaktivite, gelişmiş ülkelerdeki 10 ölüm nedeni arasında sigara, tansiyon, alkol, kolesterol, obezite ve yetersiz beslenmeden sonra 7. sırada yer alıyorken, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2010 verilerinde küresel ölüm faktörleri arasında 4. sıraya yükselmiş durumda.

    Hareketsiz yaşam hızla büyüyen bir kamu sağlığı sorunu olarak görülüyor, çünkü obezite, diyabet ve kanser dahil olmak üzere pek çok kronik hastalığa yol açıyor. Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere tüm dünyada hareketsizlik düzeyinin endişe verici boyutlarda olduğu da bilinen bir gerçek. Araştırmalar, doğru yoğunlukta ve doğru sürede yapılan egzersizin yaşam kalitesini artırabileceğini, kronik sağlık sorunlarını ve obeziteyi azaltabileceğini gösteriyor.

    лобановский обыскмастопексия периареолярная

    Posted in: